Printer Friendly Version Информатор о путовањима у иностранство – Етиопија, Сејшели, Танзанија, Џибути, Коморска унија, Мадагаскар, Јужни Судан, Сомалија @ 25 April 2013 09:06 AM

Информатор о путовањима у иностранство – Етиопија, Сејшели, Танзанија, Џибути, Коморска унија, Мадагаскар, Јужни Судан, Сомалија

1. Улазак и излазак из земље
С Етиопијом постоји пун визни режим. Визе неопходно прибавити пре путовања, у етиопској амбасади у Риму, а важност им се може продужити у Адис Абеби. Како се Србија не налази на етиопској листи „држава из којих долазе туристи“, није могуће добити визу на аеродрому, по доласку у Адис Абебу (изузетак службени доласци из МСП и посете запосленима у Амбасади). Преко имиграционе службе (Main Department for Immigration and Nationality Affairs), домаћин у Етиопији може тражити да се виза изда по слетању на аеродром, што мора писмено да се одобри. Само са таквом потврдом виза се може добити на аеродрому.
У Одељењу за визе етиопског МИП-а, недавно обновили интерес да Србија буде стављена на листу земаља чији грађани могу да добију визе на аеродрому, што право које имају држављани једног броја земаља ЕУ (Аустрија, Белгија, Данска, Финска, Француска, Немачка, Грчка, Ирска, Италија, Луксембург, Холандија, Пољска, Португал, Шведска, Шпанија, ВБ), САД, Јапана, Аргентине, Аустралије, Бразила, Канаде, Кине, Кореје, Кувајта, Израела, Јапана, РФ, ЈАР, Швајцарске и Норвешке. Доношење одлуке о овоме у надлежности етиопског државног врха.
  2. Уношење и изношење готовог новца – мора се пријавити уношење сваке суме у страној валути у вредности од преко 3.000 долара. Забрањено изношење више од 200 етиопског бира (око 20 евра) и више од 3.000 долара, у било којој валути, уколико није пријављено при уласку.
  3. Акцизна роба – дозвољено унети 2 бокса цигарета, 2 боце пића и до 3 парфема
  4. Потврда о вакцинацији – неопходно имати потврду о вакцинацији против жуте грознице („жути картон“), а препоручује се и вакцинација против менингитиса и хепатитиса.
  5. Транспорт.
- Аеродром у Адис Абеби (Bole International Airport) највећи у земљи, повезан са већим бројем афричких престоница и европских главних градова, као и места у Етиопији – туристичких дестинација (Гондар, Лалибела, Бахир Дар, Аксум, Дире Дава, Арба Минч, Гамбела).
- Једина железничка пруга, која води од Адис Абебе за Џибути, већ више година, не функционише
- Пут из Адис Абебе према Гондару, преко Бахир Дара (северу), углавном, у добром стању, као и пут према Харару (исток). Остатак путне мреже слабог квалитета (у многим деловима земље могуће возити само аутомобиле са погоном на сва четири точка), али у току интензивни радови на изградњи нових деоница.
- Управљење возилом на основу међународне возачке дозволе, начелно, могуће, али забележени бројни проблеми у препознавању овог документа од стране локалне саобраћајне полиције. Странци са боравком у Етиопији имају, по правилу, овдашње возачке дозволе, које могуће добити на основу превода својих докумената (наши грађани који овде живе извадили етиопске возачке дозволе на основу преведене српске исправе на енглески језик).
- Од маја 2012 додатно пооштрени прописи о безбедности у саобраћају – обавезно везивање сигурносног појаса, забрана употребе мобилних телефона за возаче и др. Стање на путевима и понашање учесника у саобраћају (како возача, тако и пешака), односно различитости саобраћајних култура, налажу појачану пажњу и опрезност. Ван градова, се не препоручује ноћна вожња, посебно због погоршане безбедносне ситуације у 2011. и 2012, као и повећаног ризика од саобраћајних удеса (путеви и места неосветљени).
  6. Безбедност
- Етиопија се наводи као безбедна земља. Оружани сукоби повремено присутни у деловима Сомалског региона (на истоку) и Оромије (центар, југ и запад). Посебно непрепоручљиво (и забрањено) путовање у Сомалски регион. У Афару (североисток, Данакилска депресија, туристичка дестинација) било случајева отмица туриста и напада на конвоје,због чега се не препоручују даља путовања у овај регион.
- У последње две године повећан број терористичких напада, као и напада на стране дипломате.
- У Адис Абеби ниво криминалитета у порасту, али низак у односу на остале афричке престонице. Неопходно водити рачуна о чињеници да постоје ситне крађе и џепарења и да на улицама присутни преваранти који на разне начине користе стране туристе.
- Елементарне непогоде, нарочито поплаве, могуће у кишној сезони (јун-октобар).
  7. Здравствена ситуација
- Обавезна вакцинација против жуте грознице, а неке државе препоручују и вакцинацију против хепатитиса и менингитиса.
- Распростањеност полно преносивих болести (сида) већа него у Србији, али мања него у неким другим афричким земљама.
- Епидемије колере повремено присутне, а маларија распрострањена у областима ниже надморске висине (не и у Адис Абеби), те се саветује употреба средстава за одагнавање комараца, али и узимање антималарика.
- Општа санитарна ситуација незадовољавајућа. За пиће се користи искључиво флаширана вода, а посебну пажњу потребно посветити темељном прању воћа и поврћа. Конзумирање салата избегава највећи број странаца.
- У случају потребе, препоручује се обраћање некој од страних клиника: болници руског Црвеног крста – Russian Red Cross Hospital “Dejazmach Balcha” - +251 11 551 40 72, rrchospital@yandex.ru, шведској клиници, корејској болници.
  8. Новац
- Локална валута (етиопски бир) једино средство плаћања у земљи. Замена страног новца (евро и долар најчешћи) могућа у банкама по тренутном курсу од 16,6 бира за долар и 22,25 бира за евро. Један бир вреди око 5,5 динара.
- Платне картице наших банака, могуће користити. Међутим, број места на којима постоје терминали за платне картице и банкомата јако мали, а кварови веома чести, па се не препоручује ослањање на овакав вид плаћања и подизања новца.
- Путовања авионом унутар Етиопије, до главних туристичких дестинација, износе око 200-250 евра (повратна карта из Адис Абебе), док аутобуске карте јефтиније (мада путовања аутобусом дуготрајна и често некомфорна) и износе, из Адис Абебе, око 20-30 евра до најпосећенијих места.
  9. Остало
- Етиопија је мултиконфесионална земља. У муслиманским крајевима треба водити рачуна у погледу облачења. Локално становништво (и хришћани и муслимани) конзервативно, па обавезно тражити  дозволу за фотографисање људи, животиња и објеката.
- Забрањено сликање владиних зграда, мостова, брана и сличних грађевина.

- Једини оператер мобилне телефоније (ЕТС) има уговоре о ромингу са неким европским комапнијама, али у питању непоуздан давалац услуга, па је боље користити локалне, него српске картице. Овдашња prepaid SIM картица кошта око 25 евра. Минут разговора са Србијом износи око једног долара, а слање текстуалних порука често онемогућено.
10. Танзанија. У Танзанији стабилна безбедносна ситуација. Она позната туристичка дестинација и према информацијама са којима Амбасада рсполаже, није било посебних проблема у вези са организцаијом путовања, променом новца (долар и евро) или безбедношћу уопште.
11. Џибути. Безбедносна ситуација стабилна. Амбасада нема информације о безбедносним и другим проблемима туриста, или учесника званичних и пословних скупова.
12.  Сејшели. Једна од најпознатијих туристичких дестинација, са доста стабилном безбедносном ситуацијом. Између РС и Сејшела укинута обавеза прибављања виза. Проблем тероризма се јавља у виду пиратерије на мору, уз отмице путника, и зато се не препоручују вожње јахтама. 
13. Јужни Судан. Имајућу у виду изузетно напету безбедносну ситуацију између Судана и Ј. Судана, посебно у пограничном подручју, уз могућност обнављања војних дејстава, не препоручују се путовања у Јужни Судан.