Printer Friendly Version Overa dokumenata @ 19 September 2012 10:11 AM

Davanje ovlašćenja, overa potpisa i fotokopije

Legalizacija javnih isprava za upotrebu u inostranstvu

Etiopija i zemlje koje se pokrivaju na nerezidencijalnoj osnovi (osim Sejšela) nisu potpisnice Haške konvencije o ukidanju potrebe legalizacije stranih javnih isprava, pa je za upotrebu u Srbiji, potrebno da javne isprave budu propisno legalizovane.
Kada su u pitanju javne isprave izdate u jednoj .tih zemalja, Ambasada Republike Srbije nadoverava potpis i pečat ovlašćenog službenika njihovih nadležnih organa.  Kad su u pitanju javne isprave izdate u Srbiji, pečat i potpis ovlašćenog službenika Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije nadoveravaju se u diplomatskim predstavništvima ovih zemalja, odnosno u Ambasadi Republike Srbije (ovo drugo jedino u slučaju da to prihvata zemlja u kojoj će se upotrebiti srpska javna dokumenta, što stranka prethodno treba da proveri).
Sejšeli su, kao i Srbija, potpisnica Haške konvencije o ukidanju potrebe legalizacije stranih javnih isprava, prema kojoj je javna isprava overena pečatom  ”Apostille”    podobna za upotrebu u svim državama potpisnicama Haške konvencije. 
Overa pečatom ”Apostille”  vrši se isključivo od strane nadležnih organa koji se nalaze u zemlji u kojoj je izdata javna isprava.
Overu pečatom ”Apostille” dokumenata izdatih u Srbiji vrši osnovni sud nadležan za teritoriju sedišta organa  koji je takvu ispravu izdao, odnosno, overio potpis na privatnoj ispravi (izjavi, punomoćju i dr).

Za dodatna obaveštenja, molimo obratite se Konzularnom odeljenju Ambasade.